Overstappers andere clubs

Een van onze belangrijkste ambities als club is het groeien van de sport; meer kinderen en volwassenen enthousiasmeren voor de rugby. En daar hoort bij een gezond bestand aan clubs en een evenwichtige competitie.

Helaas heeft de sport, en daarmee vele clubs, een moeilijk jaar achter de rug; de competitie is stil gelegd en door de maatregelen om de pandemie in te perken, zijn spelers, ouders, supporters en vrijwilligers op grotere afstand komen te staan van hun clubs.

Niet alle clubs hebben het seizoen zonder kleerscheuren overleefd en de bijzondere omstandigheden leiden er toe dat meer dan ooit, (jeugd)spelers rondkijken naar andere clubs of zelfs andere sporten.

We zijn er nog niet, maar Rugby Club ’t Gooi lijkt nu sterker uit de pandemie te komen; een groeiend ledenbestand en een tot nu toe ongeslagen eerste team in de Voorjaarscompetitie. En we zien dat dit jeugdleden aantrekt van clubs die de pandemie minder goed hebben doorstaan.

Groei is goed, maar groei ten koste gaat van andere club komt de sport niet ten goede.

Overstappen is niet noodzakelijkerwijs slecht; verhuizingen, veranderde gezins- of schoolsituatie of zelfs de ontwikkeling van een speler kan een goede reden zijn om over te stappen. Wel willen we daar twee afspraken over maken:

1. Overstappen gaan we niet aanmoedigen. Actief ronselen en de club promoten bij jeugdspelers van andere clubs al helemaal niet.
  2. Overstappen geschied in volledige openheid: Ten eerste worden ouders aangemoedigd om bij de oude club duidelijk aan te geven waarom men overweegt om te vertrekken. Daarnaast praten wij als club de ouders bij over het beleid en de ethos van Rugby Club ’t Gooi; wellicht zoeken ouders of speler iets wat ook wij niet kunnen bieden.

Openheid over overstappende spelers zorgt er voor dat er geen teleurstellingen zijn bij spelers die toch hogere verwachtingen hadden, plus het geeft de oude club de gelegenheid om de beweegredenen van een overstapper aan te pakken, en verdere vertrekken te voorkomen.

We willen overstappen dus niet tegenhouden, maar wel laten plaatsvinden in volledige openheid. Landelijk nemen wij als club nu het voortouw om afspraken te maken over overstappers. Samen met andere clubs in de regio Midden hebben wij een voorstel gemaakt dat binnenkort landelijk zal worden gepresenteerd. Binnen onze regio zijn wij het al eens met de aanpak en de beide afspraken gelden nu al voor alle clubs in de regio Midden.

Mochten ouders of coaches vragen hebben, stuur mij dan een mail jeugd@rugbyclub-gooi.nl.

Jeroen Wilbrink

Bestuurder