Namens het bestuur een belangrijke oproep

Vandaag ontvingen wij informatie over een nieuw social mediakanaal dat als doelstelling heeft om onwelvallige beslissingen van Nederlandse rugby-referees uit te vergroten en belachelijk te maken. Het bestuur is van mening dat dit op geen enkele manier te verenigen is met de rugbynormen en -waarden die we allemaal zo graag uitdragen en die onze sport uniek maakt.

De afgelopen jaren is door Rugby Nederland veel tijd en aandacht besteed aan het opleiden en verbeteren van de kwaliteit van de arbitrage op de Nederlandse rugbyvelden. Hierdoor zijn er steeds meer scheidsrechters die in staat zijn hoog niveau wedstrijden in goede banen te leiden. Iedereen die wel eens op het veld heeft gestaan, met of zonder fluit, weet hoe moeilijk dat is. Deze mensen steken onnoemelijk veel (van hun vrije) tijd in hun ontwikkeling naast de tijd die ze besteden op zaterdagen en zondagen om ons spelplezier. Wij vinden het dan ook volstrekt ongepast dat er lieden zijn die op deze wijze menen de Nederlandse scheidsrechters te moeten bejegenen.

Uiteraard worden er fouten gemaakt, door spelers, door coaches en ook door scheidsrechters. Perfecte arbitrage is een illusie. Zij, die het WK hebben gevolgd, weten hoe makkelijk, zelfs op dat niveau, beslissingen worden genomen die achteraf wellicht niet de juiste bleken te zijn. In rugby reageren we daar anders op dan bij voetbal, ‘we take it on the chin’ zoals de Engelsen zeggen en gaan over tot de orde van de dag. Het geeft dan ook geen pas om achteraf door middel van (niet altijd even volledige) beelden nog even te proberen je gelijk te halen ten koste van iemand die zich daar op geen enkele manier meer tegen kan verweren. Laten we niet vervallen in zogenaamde ‘justice by social media’.

Wij roepen dan ook iedereen op om het betreffende social mediakanaal (“makedutchsrefsgreatagain”) niet te volgen (of te ontvolgen) en niet te voorzien van beeldmateriaal. Daarnaast spreekt het bestuur zijn onvoorwaardelijke steun aan de referees uit. Er is wat ons betreft geen plek voor dit soort initiatieven in het rugby en zeker niet bij Rugby Club ’t Gooi.

Voorzitter Erik Bosman
Joakim Grader Bestuurslid Prestatiesport