Een avond met de Benjamins

Een avond met de Benjamins

Het afgelopen seizoen stonden onze Benjamins een grote tijd aan de zijlijn van het veld, omdat er geen rugby gespeeld mocht worden vanwege Corona. Hun ouders halen al een jaar lang die zijlijn niet eens meer. Wat is er van hun kind geworden op het veld? Hoe speelt hij of zij als Benjamin? Grote tijd om dat eens van dichterbij te bekijken. Uiteraard op een veilige anderhalve meter afstand…

Het is maandagavond 18.45 uur. De zon staat al wat lager aan de hemel en probeert een aantal donkere wolken te tackelen. Op het veld bij rugbyclub ‘t Gooi klinkt gelach en geroep. De Benjamins verzamelen zich, klaar voor hun 1e training van de week. Rugbyballen vliegen over het veld, kinderen storten zich al vol overgave op de tackle bags die er klaarliggen en op elkaar. De Benjamins hebben er zin in!

Om 19.00 uur klinkt kort het fluitsignaal van 1 van de trainers en de groep verzamelt zich in een kring. Een nieuwe Benjamin wordt welkom geheten en de groep belooft voor hun teamgenoot te zullen zorgen. 3 Benjamins krijgen de leiding in de warming up: ze vertellen de rest van het team welke rek- en strekoefeningen er gedaan moeten worden. 

Nadat alle Benjamins flink hebben gerend, gehupst en geflupst en helemaal warmgedraaid zijn, is het tijd voor het echte werk. De 3 trainers bemannen elk een eigen station. Bij het 1e station wordt het reactievermogen van de Benjamins goed op de proef gesteld en moeten de Benjamins in koppels achter de bal aan. De Benjamin die als 1e de bal te pakken heeft, probeert een try te maken. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want de andere Benjamin moet dat zien te voorkomen. Er wordt getackeld, geworsteld, gegromd en soms gescoord.

Bij het 2e station oefenen de Benjamins op de ‘ruck’: de rugbybal ligt achter de tackle bag, van beide kanten stormen er teamleden op de bal af met als doel aan de andere kant een try te maken. Ook hier schuwen de Benja’s de aanval niet. Kinderen duiken over de tackle bag heen, springen naar de bal en op elkaar. Het is een kluwen van armen en benen, gelukkig met een hoop gelach. Soms klinkt er even een pijnkreet wanneer er per ongeluk een schoen op iemand land. Maar na een check door de trainer of teamgenoot, herpakt een Benjamin zich snel.

Bij het 3e station mogen de Benjamins aan de slag met de tackle bags. Als stormrammen rennen ze 1 voor 1 op een teamgenoot af, klaar om die te tackelen. Gelukkig is de teamgenoot bewapend met een tackle kussen, net zo klaar om de aanval af te weren. De tackle bag die ze daarna moeten pakken, komt er minder goed vanaf; iedere Benjamin ramt vol overtuiging de tackle bag omver.

Inmiddels is de zon bijna klaar om onder te gaan. De Benjamins zijn dat duidelijk nog niet, ze bruisen nog van energie. De training wordt afgesloten met een fanatiek rondje haaien-vissen, waarbij de teamleden een veld vol gevaarlijke trainer-haaien moeten oversteken zonder getikt te worden. Wordt een Benjamin toch getikt, dan transformeert hij of zij onmiddellijk ook in een haai. Het wordt uiteindelijk een woeste zee bij Rugbyclub ‘t Gooi. 

Om 20.05 uur ligt het veld er kalm en verlaten bij. Het gelach en gejoel is weggestorven, de tackle bags en rugbyballen liggen veilig achter slot en grendel. Het gras krijgt heel even de tijd om op adem te komen. Tot de volgende rugbytraining…

Wil je als ouder ook een keertje meehelpen bij een training en zelf ervaren wat jouw eigen Benjamin samen met zijn of haar teamleden zoal doet? Meld je aan bij de trainers in de WhatsApp groep van de Benjamins. Je bent van harte welkom!